vrijdag 4 januari 2013

Social Media - Hyves (deel II)



Na wat algemene informatie over dit social media vroeg ik me af of Hyves ook zo z’n voor en nadelen had en jawel hoor!
   
                                                
Voordelen van Hyves
Hyves is gemakkelijk te gebruiken, wat een groot voordeel van dit netwerk is. Hyves heeft veel leden, daardoor kun je veel familieleden, vrienden, kennissen opzoeken en toevoegen aan je profiel, zo kan je sneller even iets vragen of afspreken. Op Hyves worden veel privacygevoelige informatie gevraagd, maar je kan zelf aangeven of je bepaalde dingen wilt laten zien of niet. Wat ook heel erg leuk is aan Hyves is dat je je eigen profiel kan maken zoals je zelf wilt: je eigen lay-out creëren, foto’s van je zelf erop zetten maar ook zeggen wat je aan het doen bent etc. Je kunt ook gemakkelijk mensen vinden met dezelfde muzieksmaak, hobby of van dezelfde boeken houden.

Nadelen Hyves
Alles heeft zijn voor maar ook zijn nadelen. Het bedrijfsleven en de overheid gebruiken sociale netwerken om hun kandidaten of bur­gers te screenen. Zelfs de Belastingdienst gebruikt Hyves om te kijken of bepaalde mensen echt geen baan hebben. Sommige leden beschrijven hun dagelijks leven uitgebreid op en pu­bliceren dit op hun Hyvespagina. Misschien schrijven ze wel iets op hun Hyves over het werk wat ze nu doen. Ik vraag me af of Hyves wel zo betrouwbaar is? Ik kan concluderen dat dat niet zo is. Iedereen kan in bepaalde maten zeg­gen en schrijven wat hij zelf wil, dan wel of niet onder een valse naam, wat erg nadelige gevolgen kan hebben als er gevoelige informatie over iemand wordt geschreven.

Weet jij nog wat voor of nadelen van Hyves!

Wat heeft het bedrijfsleven aan deze social media?
Zoals ik al aangaf hierboven bij de nadelen maken ook bedrijven gebruik van deze social media. Bedrijven checken je even na voordat ze je uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, heb je rare uitspraken, teksten of foto’s op je profiel staan dan wordt je al snel uitgesloten voor het gesprek. Denk daarom goed na voordat je iets op internet zet. Ook maken bedrijven veel gebruik van deze social media om aandacht en naamsbekendheid te creëren.

Ik zou zeggen google je zelf eens en kijk eens of er iets over jezelf te vinden is..!!!!

Wat kan onze opleiding en school ermee?
Zoals ik al aangaf in het begin heeft Hyves 9,8 miljoen Nederlandse leden. Hyves is echt wel geschikt om leerlingen te werven, infomeren en te betrekken, daarom is het van belang op deze site actief te zijn. Door informatie, foto’s en filmpjes te posten wordt de school maar ook de opleiding toegankelijk en aantrekkelijk. “Social media zijn de toekomst van communicatie. Studenten checken straks geen e-mail meer, maar hun Hyves, Facebook  en Twitter account. Het is dus gemakkelijk voor onze school  maar ook voor onze opleiding om op deze manier aantrekkelijk te zijn voor de toekomstige studenten maar ook al zeker voor de studenten die er nu al zijn.

Eigen ervaring
Ik heb zelf wel een Hyvesprofiel maar ik gebruik het niet meer. Mensen waar ik graag contact mee wou houden gingen opeens over van Hyves naar Facebook. Hyves is verledentijd je moet een  Facebook profiel aanmaken! Voeg me toe op Facebook! heb je nog geen Facebook! Dit waren uitspraken die ik telkens kreeg te horen.
Na constant aandringen van mensen ben ik uiteindelijk toch een Facebook profiel gaan aanmaken en ik moet eerlijk toegeven, ik gebruik alleen nog maar Facebook, Hyves is inderdaad verledentijd.

Hebben jullie een Hyvesprofiel en wat vinden jullie ervan?

Nog wat leuke weetjes
·         9,8 miljoen Nederlandse leden
·         5,9 miljoen unieke bezoekers per maand
·         1,5 miljoen unieke bezoekers per dag
·         1,6 miljoen unieke bezoekers per maand via mobiel
·         Hyves is de meest bezochte Nederlandse internetsite
·         Nu & Straks: 3,7 miljoen pageviews en 777.000 topic-volgers per dag
·         Hyves Hitradio 319.000 tracks per dag beluisterd
·         Hyves Games: 3,3 miljoen unieke gamers per maand (301.000 per dag)
·         1,3 miljoen reacties per dag
·         331.000 nieuwe foto’s per dag
·         255.000 WieWatWaar-berichten per dag
·         6,6 miljoen chatberichten per dag
·         501.000 groupchatberichten (zwermen) per dag
·         Gemiddelde leeftijd van de Hyver is 29 jaar

Ook leuk om te weten:
·         Er zijn 51 Nederlandse politici die een profiel op Hyves hebben. Zij hebben allemaal de status van BN'er. Check onder meer de profielen van Job en Alexander!
·         Hyves Games het meest populaire online gamesplatform van Nederland is? Je kunt er inmiddels meer dan 120 games spelen, alleen of tegen je vrienden.
·         Met Hyves tv bekijk je je favoriete video's en die van je vrienden terwijl je hyvet. En ze hebben het nu verrijkt met video's van RTL!
·         Wist je dat actief hyven leidt tot meer en beter contact, zowel op internet als in het dagelijks leven? Marjolijn Antheunis, onderzoekster aan de universiteit van Amsterdam, promoveerde op een onderzoek naar sociale netwerken. Uit haar onderzoek blijkt onder meer dat Hyvers betere sociale contacten hebben, zowel op internet als in het echt.
·         Het grootste bedrijf op Hyves is de Koninklijke Landmacht. Ze hebben meer dan 15.000 leden!
·         Na Nederland wonen de meeste Hyvers in Peru (264289), België (159387), de VS (119555), en Engeland (63563).
·         Wist je trouwens dat de meest voorkomende naam op Hyves voor meisjes Linda en voor jongens Jan is?

Hyves is een plek om elkaar te vinden. Van iedereen, voor iedereen.

Auteur: Vera Gelissen
.

1 opmerking:

  1. Hyves is zo uitgebreid toegelicht. Ben vooral benieuwd naar het volgende: Zie je gezien de sterk afnemende aantallen leden nog wel een toekomst voor Hyves wegggelegd om het als tool in te zetten in leer- en ontwikkelsettings (bv bij ons op school)?

    BeantwoordenVerwijderen